1. You can now help support WorldwideDX when you shop on Amazon at no additional cost to you! Simply follow this Shop on Amazon link first and a portion of any purchase is sent to WorldwideDX to help with site costs.

Kenwood TH-D72 failures

Discussion in 'Ham Equipment' started by Moleculo, Apr 18, 2011.

  1. Moleculo

    Moleculo
    Expand Collapse
    Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2002
    Messages:
    8,807
    Likes Received:
    813
    I've seen quite a few reports of the Kenwood TH-D72 having problems where the transmit output power drops to either a very low level or nothing at all. I haven't come across any cause for the failures yet, so I'm unsure if there is a permanent fix yet.

    The part failing is the driver FET Q214 and the part number is B51-8944-00.

    Mine has not failed, but I'm curious if anyone else has had this problem or has any other information?


     

  2. Adrian Ramirez L

    Adrian Ramirez L
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Kenwood TH-D72 No audio

    Dear Moleculo,

    Greetings from Costa Rica.

    Thanks for your review on Kenwood TH-D72

    I now own one. The audio went out. I resest it fully and there is still no audio. I begin to think the speaker is broke.

    Is that possible???

    Everything works and if I connect an external mic/speaker, I can hear everything.

    Thanks,

    Adrian

     
  3. Qwazyone

    Qwazyone
    Expand Collapse
    Active Member

    Joined:
    Jan 25, 2009
    Messages:
    294
    Likes Received:
    6
    It may that a wire broke or bad solder joint caused the audio problem, but it could be caused by the external speaker connector also
     
  4. k7wwa

    k7wwa
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    Jun 9, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Yes, it's true along with failure of the built-in speaker. In less than 1 week my RX audio quit. I called tech support and he asked if I had a remote speaker/mike. When my remote speaker/mike arrived I tried it and good RX audio. However 2 weeks later max TX power U & V was 100mw as measured on a good service monitor. Off to Kenwood for service ad repair.

    George
     
  5. Adrian Ramirez L

    Adrian Ramirez L
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Problem solved!!!

    Dear Friends,

    This past Monday the speaker for my Kenwood finally arrived here in Costa Rica. Opened up, took away the oldone and set up the new one. Listo!!!!, it is working now. I got the new speaker from PACPARTS.COM Part Number T07-0266-25. I hope this helps!!



     
  6. n0zna

    n0zna
    Expand Collapse
    Digital master

    Joined:
    Nov 3, 2008
    Messages:
    1,256
    Likes Received:
    153
    Whats up with all the new radios acting up.Never heard of that till the last few years.I have a ts520 i got years ago no problem,i have a frend that got a new ft100d,no problems.I ordered a new rci2950,i had to send it back the same day,40 wt carrier on ssb.A frend got a new ic7000 it didnt even light up.Radios use to last for years,i have a Siltronix1011d i got new i think in 1982,same tubes works like it did when i got it.73s de JW
     
  7. lukjoly

    lukjoly
    Expand Collapse
    W9WDX Amateur Radio Club Member

    Joined:
    Sep 13, 2012
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Hi,
    I've go t a D72 with max tx output of 500mW....I can't figure out what is the problem.Can you better detail where this Q214 is located....without a service manual is hard

    thx
     
  8. Moleculo

    Moleculo
    Expand Collapse
    Administrator
    Staff Member

    Joined:
    Apr 14, 2002
    Messages:
    8,807
    Likes Received:
    813
    HRO has the service manual for sale - it's $25: http://www.hamradio.com/detail.cfm?pid=H0-011346
     
  9. s55db

    s55db
    Expand Collapse
    Member

    Joined:
    Oct 20, 2010
    Messages:
    20
    Likes Received:
    1
    Mine developed this error as well. But only on VHF. That is why it took me so long to notice. All FM communications were over UHF, only APRS on VHF. But it was weird that only two packets from the top of the hill were picked up by gateways :D

    Put it in for a repair, will post follow up when I get it back.
     

Share This Page